Tehetségműhelyek, táborok, tehetségnapok  szervezése a művészetek, hagyományőrzés és digitális művészet terén. Részvétel a Tehetségsegítő Tanács létrehozásában.

A Tehetségpont küldetése

Alapítványunk közhasznú tevékenységei közé tartozik 2003 óta a nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, a kulturális tevékenység és örökség óvása. Fontosak számunkra a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal való kapcsolattartás, továbbá a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek képzésének, foglalkoztatásának, tehetséggondozásának  elősegítése.
Kiemelten foglalkozunk  tehetséggondozással a fentiekben felsorolt célcsoportok aktív országos lefedettséget biztosító bevonásával.
A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének tagjaként négy regisztrált Tehetségpontban végezzük tehetséggondozó tevékenységünket.
Az Art Misszió Alapítvány  megalakulása óta arra törekszik, hogy a  tehetséges, ugyanakkor hátrányos, vagy halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokon segítsen. Az elmúlt években pályázatokat hirdettünk a rászoruló tehetséges  gyerekek részére, a műveiket Galériáinkban állítottuk ki. Az oktatásból akkreditált művészetterapeuta szakképzésünkkel vesszük ki részünket ( képzőművészet, zene, tánc, audiovizuális). Tanítványaink ezután sikerrel helyezkednek el kórházakban, rehabilitációs intézményekben. Célunk a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő tehetségek  szabadidejének szervezése, amely hozzájárul a tehetségek kibontakozásához  az alapítvány által üzemeltetett Hegyalja Üdülőben, Lillafüredi Alkotóházban , Jándi Rehabilitációs és Oktató Központban, ahol Tokaj, Miskolc, Jánd  nevezetességeivel, kultúrájával is megismerkedhettek.

Szakértelem, tevékenység és siker a tehetséges fiatalok segítése terén

Az Alapítvány 2004-ben, „Örökségünkkel Európába”  projekt keretein belül Magyarországon elsőként mutatta be a XIX. századi neves magyar alkotóink határon túl lévő alkotásait egy fél éves múzeumi helyszíneken történő vándorkiállítás formájában, valamint digitalizálta a teljes gyűjteményt.
2012 óta működtetjük Jándi Rehabilitációs Készségfejlesztő és Oktató Központunkat, akkreditált képző intézményként művészetterapeuta szakképzést végzünk a fogyatékkal élők rehabilitációja, készségfejlesztése  érdekében és ellátásukat végző személyzet képzésében.
2014-2015-ben a tiszadobi gyerekeket láttuk vendégül táborunkban, ahol Tehetségnapok keretében táblajátékok kapták a főszerepet.
Képzőművészeti Galériáinkban nemzetközi tárlaton mutatkoznak be a különböző korosztályú tehetségek, művészek, mentorok.
2016-ban fiatal tehetségek felkarolása keretében  bemutatkozási lehetőséget biztosítottunk Galériáinkban  a Kölcsey Televízió közreműködésével.  A projekt szerepelt a Kölcsey TV Víg-Kend műsorában. Ezen kívül Galériánk aktuális kiállításával szerepeltünk a Kelet-Magyarország hasábjain valamint a Mustár Rádióban.
Részt veszünk a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács munkájában, képzéseiben, a MATEHETSZ közreműködésével Csibésztúra műhelybeszélgetéseket szervezünk. Tehetségnapokat szervezünk (Roma Tehetségnap, Kiwi Óvoda Tehetségnap, Nyíregyházi Általános Iskolák Tehetségnapja).

Együttműködéssel kapcsolatos korábbi tapasztalataink és jövőbeli terveink

Országosan és nemzetközi szinten is jelen vagyunk (Horvátország Rijeka, Lovran, Németország). Együttműködünk a környező iskolákkal (akik rendszeresen  részt vesznek tehetséggondozó nyári táborainkban.) kórházakkal (akik szívesen fogadják a gyakorlatra érkező művészetterapeuta hallgatókat), évente száznál is több önkéntest foglalkoztatunk. Kapcsolatban állunk a nyíregyházi, a miskolci, a vásárosnaményi és tokaji munkaügyi központokkal. Bekapcsolódtunk az EFOP, GINOP, IGR programokba.
Együttműködünk a magyarországi tehetségpontokkal, országon kívüli tehetségpontokkal is a siker elérése érdekében. Mivel alapítványunk nagy hangsúlyt fektet a határon túl élő fiatalok és hátrányos helyzetűek megsegítésére, így a szlovák tehetségponttal is tervezzük felvenni a kapcsolatot.

Az Európai Tehetségpontra vonatkozó információk összegzése

2011-óta vagyunk a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének regisztrált tehetségpontjai a következő helyszínekkel:

  • Art Misszió Alapítvány Nyíregyházi Tehetségpont
  • Art Misszió Alapítvány Rétközi Tehetségpont
  • Art Misszió Alapítvány Tokaj Hegyaljai Tehetségpont
  • Art Misszió Alapítvány Tokaji Galéria és Képzőművészeti Szalon Tehetségpont.

Alapítványunk megalakulása óta foglalkozunk tehetséggondozással, a hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekek felkarolásával és segítésével. Szabolcs megyében évek óta sikerrel működünk, korábban, elsősorban képzőművészeti és iparművészeti, valamint hagyományőrző területeken tevékenykedtünk.

bab-es-nepi-jatekkeszito-tehetsegtabor-tokaj02
Báb és népi játékkészítő tehetségtábor
fafarago-tehetsegtabor-tokaj03
Fafaragó tehetségtábor Tokaj
kezmuves-bemutato-az-art-misszio-alapitvany-szervezeseben-a-tokaji-szureti-napokon11
Kézműves bemutató
Eflag
Switch to English